Kterak rybář ryby lovil, oprávnění nemaje

Dne 19. 9. 2023 v odpoledních hodinách bylo na služebnu MP Čáslav telefonicky oznámeno, že u rybníka Zemánek se nachází muž sedící v travnatém porostu, který má nejspíše „nahozeno“. Strážníci MP se ihned po přijetí oznámení vydali na určené místo, kde spatřili podezřelého muže odpovídajícího popisu oznamovatele. Muž si zde lebedil, sedě u vody, s potřebným vybavením pro rybolov a s jedním rybářským prutem nahozeným ve vodě.

Hlídka vykonala nezbytné kroky ke zjištění totožnosti dotyčného a vyzvala ho, aby předložil strážníkům k nahlédnutí potřebných dokumentův k oprávněnému rybolovu. Dále následovala obligátní otázka, tedy zda si je vědom, že jednáním svým padl do podezření ze spáchání přestupku. Muž, žádné potřebné lejstro nemaje, uvedl, že se v minulosti pokoušel potřebná oprávnění získat na odboru životního prostředí, leč „nikdo se zde nenacházel“ a to i po několika učiněných pokusech. Dále uvedl, že si neoprávněného rybolovu je vědom. Ve skutečnost fakt vešel, že přestupce stejně nic nechytil, toliko rýmu.

Z důvodu, že muž nebyl držitelem platných povolení k rybolovu, přešla hlídka po předchozí marné výzvě k vydání věcí užitých k rybaření k jejich odejmutí; především pak z toho důvodu, že u vybavení k rybolovu mohlo být ve správním řízení uloženo jeho propadnutí či zabrání.

Vzhledem k tomu, že strážníci nejsou oprávněni tento přestupek projednat příkazem na místě, byl tento předán příslušnému správnímu orgánu k dořešení.

 

VP